onsdag 11 februari 2009

Tove Janssons första muminserie.

Idag gör jag reklam för en bok som innehåller de första seriestriparna som Tove Jansson publicerade i finlandsvenska tidningen Ny tid i Helsingfors. En tidning som jag arbetar för, och det känns onekligen lite vördnadsfullt att arbeta för en tidning där Tove Jansson publicerade sin första muminserie. Boken heter Jorden går under! Tove Janssons första muminserie i Ny tid 1947-48.


Då Atos Wirtanen år 1947 tillträtt som chefredaktör för Ny tid bad han sin väninna Tove Jansson teckna en serie för vuxna. Tove Jansson använde sin bok Kometjakten som bas och ritade sedan varje vecka en seriestrip på sex rutor, med text undertill. Serien ”Mumintrollet och jordens undergång” publicerades varje fredag i Ny Tid mellan oktober 1947 och april 1948. Tove Jansson hämtade inspiration till olika karaktärer i muminböckerna från sin omgivning och i serien från Ny tid får man dessutom stifta bekantskap med Tofslan (som är Toves eget alter ego), som inte finns med i boken.

I september 1954 började muminserien komma ut sex dagar i veckan i Londontidningen The Evening News. Mumin har senare publicerats som tidningsstrippar på olika håll i världen. Som mest har den haft miljoner läsare i över 40 länder. Muminserien är fortfarande den mest framgångsrika finländska serien utomlands. I boken ingår dessutom bl.a. en intervju med Tove Jansson om hur serien kom till.

Den finns också i finsk och engelsk översättning på Ny Tid:s förlag Tigertext.

Mer information: Bitte Westerlund tel +358 50 5003639, bitte@nytid.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar